♥ Usia Blog ♥

Daisypath Anniversary tickers

♥ Sahabat Izni ♥

Monday, December 16, 2013

Cincin Pihak Lelaki.. Suasa ape tu?

AsSalam

yeaah dapat update blog hahaha
lame kan xupate


ok izni malas nk cakap abt kerja
maybe next entry la ek =)


http://www.sripinang.com/wp-content/uploads/2012/11/PD0001.jpg




http://www.sripinang.com/wp-content/uploads/2012/11/PD00091.jpg

http://www.sripinang.com/wp-content/uploads/2012/11/PD0015.jpg

tadi izni google2 abt Cincin lelaki
yg izni taw cnfrm la lelaki HARAM pakai EMAS
then g kat blog  PUAN hehe  YUYU  ZULAIKHA ade sebut abt cincin SUASA
ok seriusly izni xtaw langsung benda ni maybe izni pnah dgr tp xambik kesah
huhuhuhuhu
so ape lagi kte google la bnda ni
sbb nk more details
and akhirnya izni taw gak cincin suasa tu ape
and it's still HARAM utk lelaki pakai

Apakah hukumnya bagi lelaki memakai cincin emas yang disadur dan dicampur dengan bahan lain seperti suasa? Maknanya bukan 100% emas?


Memakai cincin yang diperbuat daripada perak adalah harus bagi lelaki. Manakala bagi perempuan harus memakai cincin yang diperbuat daripada emas. Rasulullah SAW pernah memakai cincin yang diperbuat daripada perak sehingga baginda wafat. 

Baginda melarang memakai cincin emas sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh al-Tirmizi bermaksud; “Rasulullah SAW melarang daripada memakai cincin emas”.
Cincin suasa adalah campuran daripada dua unsur logam iaitu emas dan perak. Oleh kerana cincin suasa diperbuat daripada campuran emas melebihi daripada perak maka ia dihukum emas dan haram dipakai oleh kaum lelaki.

 
So dah taw cincin suasa tu ape
btw izni dapat info dari Blog akk ni =) LINK
that means kena la cari 
platinum,palladium,silver dan juga stainless steel.
 platinum?? ooh myy harga MAK DATOK!
tapi mane tahu kan rezeki kite bekerja siang malam hehehe

btw to other bloggers yg taw mane nak cari cincin lelaki tlg izni huhuhuh
yg iz taw skrg kat Bausch K, Emas Sri Pinang, F&C Jewellery

~ SALAM ~ 
Nota Kaki = C dia dah lega abt barang kemas juz izni terkontang kanting
hjuhuhuhu 
Harap Dimudahkan Semuanya utk 2 majlis yang SEDANG
sebelum majlis yang BESAR =)

#IMISSYOU #NAVY #LAUT #MR #NAI

Tuesday, December 10, 2013

JADUAL PEPERIKSAAN PERKHIDMATAN AWAM TAHUN 2014

 
AS'salam
JADUAL PEPERIKSAAN PERKHIDMATAN AWAM TAHUN 2014
 
Dah keluar!!
 
boleh tengok dekat sni ea
 
 
so spe yg nak ambk exam
yg mane nak pengesahan dalam perkhidmatan N17
boleh da rase risau gedebuk gedabak jantung tu hehehe

Daftar Exam
 
Alhamdulillah izniexam N17
dah settle
sekali ambik  aje hehe
wlpn pada mulenye
risau la jgak sbb ramai org kate n17 ssh jgak examnye
 
hehhee
now target N27
ni lagi extra risau
xtaw nak ambik ke idak
sbb tarikh exam tu bulan 8
*haa ok la tu lme lagi!!*
 
mmg le lame
tapi izni takut same dgn tarikh ..... *lets its secret*
so better settle kan dlu benda yg penting then baru buat decision
 
but at the same time dah boleh dah tgk
kompilasi kertas exam past year
and kumpul tips2 dari penjawat awam yang lain and akk2 kat jabatan ni
hehehe
 
jgn ingt dak2 sekolah aje ek ade
hehehehe
 
berdoa &tawakal
 
InsyaALLAH
 
 
~ SALAM ~
Nota Kaki 
I miss you my mr.Navy & tq always beside me when im in HIGH Temperature
^_*
Rngnkn blog shout box tepi lmbg UITM