♥ Usia Blog ♥

Daisypath Anniversary tickers

♥ Sahabat Izni ♥

Wednesday, July 31, 2013

Ramadhan Give Away



 
 
 


TEMPOH
Dari 25/7/2013 sampai 31/7/2013. Winner will be announced on 1/8/2013


~ SALAM ~ 
Nota Kaki =Iz Join sis!

Tuesday, July 30, 2013

PROTON SAGA SV MEMENUHI KEHENDAK KU!!


1. MAMPU DIBELI DENGAN HARGA YANG TAK CEKIK DARAH

Proton Saga SV memang kereta dengan harga yang paling mampu milik berbanding mana-mana kereta lain di pasaran! Lebih ramai lagi rakyat Malaysia (macam anda) yang boleh ada kereta mereka sendiri.
  • Hanya RM33,438 OTR
  • Atau, RM250/sebulan*
  • Atau, RM8 sehari!*

2. KOS SELENGGARA BERPATUTAN PULAK TU!

Proton Saga SV ada teknologi CVT. Sebab tu, penggunaan bahan api adalah lebih efisien = KOS RENDAH!
Jom lihat harga penuh & senarai spesifikasi

3. CIRI-CIRI TIP TOP & KESELAMATAN PUN KELAS PERTAMA

Lengkap dengan fungsi kelas pertama macam Beg Udara Berkembar, sistem masuk tanpa kunci (Keyless Entry Remote) dan banyak lagi! Serius puas hati.



~ SALAM ~ 
Nota Kaki =please tkan link ni!!

http://sbm.protonsagasv.com/share/my/2960/3751072

Balik Kampung!!!!!





As'SALAM BILE SEMANGAT NAK BALIK KAMPUNG DA DEKAT
SO NI LA JADINYA

find lagu2 BOS.
penyokong JDT ktekan
cnfrm la thu B.O.S tu ape
bukan sekadar tgk bola sebab suke player
adeii cam la player tu tahu kta suke kat dia kann
hahahahah ^_^


 btw iz blk kmpg sabtu ni. 
fewiittt cpt kann
hehehe. izni cuti 5 hari kali ni
mmg gile ar thn lepas rase blk jap aje bape ari sblm rye bru blk
tp kali ni haaa hambek ko!!

mmg da plan baik pnye nak buat ape spnjg ad kt kmpg before raya hehehe
nantikan la ea
kalo line cantik!!! iz update ek hehehehe
^_^


Wlaupun muke den sebiji cam cousin2 den dkt penang
tp hati den still at JOHOR

KALAU TAK MAMPU BERSORAK KETIKA KALAH,
JANGAN BERSORAK KETIKA MENANG!






~ SALAM ~ 
Nota Kaki = SEROM WAIT FOR ME THIS SATURDAY!!
Baju Raye izni kali ni MERAH!!!

Hidup Mati Johor




Luaskan Kuasamu
Oh Johorku
Hancurkan Semua Musuhmu Pahlawanku
Setia Bersamamu Johor
Merah Biru
Hidup Mati Johor
La la la la la la la la la la la la la la la la la la

Hidup Mati Johor

Lirik : BOS
 





~ SALAM ~
 Nota Kaki =Jangan Lupe tkan cni jgak ea =)
http://bit.ly/13vnr2l

Sunday, July 28, 2013

Duit Raya for You & Your Friend



As a member of 8Share, I have the chance to send RM5 Duit Raya to my friends and I chose to give it to you. I've been using 8Share to get some pocket money for sharing new things on Facebook & Twitter.


 
~ SALAM ~
 Nota Kaki =http://bit.ly/12mbH8C

Cinta RM 0.20SEN



 
First Testimonial of Razali 
'Siapa sangka dgn 20sen setiap eraning dia leh beli segalnya
woww that so INTERESTING!!

Ni orang kate
Kalau nak seribau Daya
xnak seribu dalih

so btw Congrats to bro Razali n wife!
^_^

jom klik mane taw rezeki nak kawen 
hahahahha
^_^
http://bit.ly/12meI8O
 
 

~ SALAM ~ 
Nota Kaki =

DI Sebalik KURMA


 
Kurma dikatakan tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan yang mana sebahagian daripadanya sudah terbukti secara saintifik.

7 Sebab Anda Patut Makan Kurma

1. Membuat Anda Bertenaga

Paling cepat diproses dan diserap, sekali gus memberikan tenaga segera.

Kandungan gula ringkasnya (monosaccharide) yang sangat tinggi malah lebih tinggi dari pisang, kurma berupaya memberikan “tenaga segera” yang akan diserap oleh tubuh serta-merta. Berbeza dengan kebanyakan buah-buahan lain yang mengadungi sukrosa (disaccharide). Disaccharide seperti sukrosa harus dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi monosaccharide lalu diserap tubuh sebagai tenaga.

Makan kurma ketika berbuka puasa amat bagus kerana pada waktu ini, kita perlukan tenaga segera, dan bukannya tenaga yang “lambat untuk dicerna” seperti yang terkandung dalam kebanyakkan makanan berlemak dan bergoreng yang lain.

2.  Kaya dengan serat dan potassium




Kurma dimakan tanpa perlu membuang kulitnya dan pada kulitnya itulah terkandung serat. Kurma adalah antara buah-buahan yang amat kaya dengan serat, serat larut mahupun tak larut. Kita sering menganggap buah-buahan seperti pisang itu mengandungi serat yang tinggi, tetapi tahukah anda, dalam 100g Kurma terdapat 8g serat sedangkan dalam 100g Pisang hanya terdapat 2.6g serat sahaja? Tinggi serat amat baik untuk sistem pelawasan.

Selain itu, kurma kaya dengan Potassium dan beberapa zat galian yang lain. Potassium adalah elektrolit yang akan menyeimbangkan kembali kandungan air dalam tubuh badan apabila kita kehilangannya, terutama sepanjang tempoh berpuasa. Tidak perlu membeli 100 Plus sekiranya khuatir akan kekurangan elektrolit ketika berbuka, memadai dengan beberapa biji kurma dan air suam. Potassium juga membantu dalam pembinaan otot termasuk otot jantung dan mampu memelihara sistem saraf.

3.  Penguat memori



Ramai yang berfikiran hanya kismis yang baik untuk menguatkan daya ingatan, namun hakikatnya kurma juga tidak kurang hebatnya. Kurma amat sesuai untuk kanak-kanak yang sedang membesar.

4. Baik untuk wanita mengandung/bersalin



Buah kurma amat baik untuk wanita mengandung dan akan memudahkan wanita untuk melahirkan anak dan akan mengurangkan pengaliran darah semasa proses kelahiran. Malah anak yang dilahirkan kelak dipercayai akan mempunyai sifat-sifat yang baik, penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya.

5. Penawar Racun
Diriwayat oleh Aishah RA, “Jika sesiapa yang selalu makan kurma akan dihindari daripada terkena racun yang dimakan.”

6. Merawat penyakit



Dalam perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus seperti serbuk teh. Ia direndam dan diminum bagi menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.

7. Mengubati gangguan usus dan sembelit
Ketidakserasian dengan gluten menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna. Kurma mencegah ini dari berlaku.



 

~ SALAM ~ 
Nota Kaki = Izni suka dgn kurma SALADIN! and plik bila mmbr yg x suke mkn kurma -_-

meh tkan cni meh =)
http://bit.ly/13nmgCd

What can you do while waiting for Iftar?


What do you actually do while waiting for Iftar? Read? Watch tv?
Here are some of the ideas on how to keep busy and distracted in the hours before Iftar:

1. Buy all necessities for Iftar and Suhoor
Avoid the last-minute rush of getting ingredients for meals.


2. Power nap
Readjust your body clock with a power nap so you can be fresh for Iftar and have energy the next morning to wake up for Suhoor.


3. Spend more quality time with your children
Help them with their homework, tell them stories and explain the benefits of Ramadan to them.

Photo credit : Windi's Diary

4. Organize
Work on organizing your personal space, your clothes or books collections.


5. Prepare for Iftar
Try as early as possible so that everything is at hand when breaking the fast, leaving you with enough time to pray.



6. Prepare the next morning’s Suhoor
This can be done while you are waiting for Iftar and store it in a cool, dry place.



7. Pit your dates
If you soak dates in milk or water and eat them for Iftar, pit the dates in the early afternoon so they are soft.


8. Strengthen bond with others
If you are having Iftar at the mosque, get there early to meet with friends and community members, as this is a great opportunity to share your thoughts on Ramadan and its values with others.



9. Make a doa
While waiting for Iftar, make a doa (supplication) for Allah to give you and your family the sincerity, strength, motivation and wisdom to make the most of Ramadan.

10. Enhance the community spirit
Cook a little more of your special Ramadan dishes and send your neighbours Iftar snacks to enhance the community spirit. Let your children feel the happiness of Ramadan by including them in the preparation and delivery of dishes that you send over to friends and neighbours.

11. Make handmade crafts
If you are good at crafts, make special handmade Eid cards or decorations for friends and family.


12. Make plans for Aidil Fitri
Use the time before Iftar to plan interesting things to do with your neighbours, friends and relatives for the Eid Al Fitr celebrations.

13. Earn extra pocket money
Earn some extra pocket money by sharing Specials on 8Share



~ SALAM ~ 
Nota Kaki =http://bit.ly/13nlS6K

Top 10 Bazar Ramadhan di Lembah Klang

Minx Klik cni - http://bit.ly/13nkIIn



Bazar Ramadhan merupakan fenomena masa bulan puasa. Pada masa ini, semua warga Malaysia berpusu-pusu ke bazaar di waktu petang untuk membeli makanan. Untuk umat Islam memang untuk berbuka puasa, untuk orang Malaysia yang beragama lain pula untuk menjamu selera yang berbagai-bagai ini.
Mari kita melawati panduan top 10 ini untuk berbuka di bazaar-bazaar pada bulan yang akan datang.
1. Stadium Shah Alam

Kelebihan: Terbesar di Selangor.
Makanan Terkenal: Papa John Kambing, Ayam Golek, Nasi Khabsa, Jus Mango "Oshin", Kebab Cucuk dan Kambing Golek.

2. SS18
 Kelebihan: Mula 3 petang, boleh beli awal untuk mengelakkan kesesakan jalan raya dan masalah tempat letak kereta.
Makanan Terkenal: Ayam Golek dan Kambing Golek Grill
 
3. Jalan Tar

 Kelebihan: Di tengah-tengah KL. Air murah harganya.
Makanan Terkenal: Cendol dan Air Mata Kuching (RM2 sahaja)

4. Kampung Baru

Kelebihan: Bubur Lambuk percuma di masjid. Terdapat kira-kira 150 gerai.
Makanan Terkenal: Bubur Lambuk, Roti John, Putu Bamboo dan Air Tebu.

 5. Taman Melawati

Kelebihan: Peluang untuk berjumpa dengan artis tempatan yang suka membuka gerai di sini.
Makanan Terkenal: Ikan Bakar, Roti Boom, Dim Sum, Air Kelapa dah Kuih-Muih.

6. Pantai Dalam

Kelebihan: Dekat stesen LRT "University".
Makanan Terkenal: Roti Jala, Kuih Cara, Ayam Percik dan Air Keladi.

7. Kelana Jaya
Kelebihan: Terletak di seberang Mini Market Giant di Jalan SS6/1, Kelana Jaya.

Makanan Terkenal: Nasi Kukus, Air Kelapa dan Tebu tanpa tambahan, Nasi Goreng dan Sotong Bakar.

8. TTDI

Kelebihan: Perniagaan bermula awal untuk menarik pelanggan dari semua kaum dan agama. Bagi yang tidak berpuasa boleh dapatkan makanan tengah hari dan minum petang di sini. Sesuai untuk penghuni di Damansara dan Bandar Utama sebab bazaar ini terletak di Jalan Tun Mohd Fuad 3.
Makanan Terkenal: Tepung Pelita, Nasi Tomato dengan Ayam Masak Merah dan Popiah.

9. Bangsar

Kelebihan: Di depan Masjid Bangsar dan Food Court.
Makanan Terkenal: Ikan Bakar Portugis, Raja Murtabak, Rojak, Nasi Dagang, Nasi Kerabu, Ayam Percik, Rojala.

10. Bandar Baru Bangi

Kelebihan: Jauh daripada bandar KL di Seksyen 16 Bandar Baru Bangi.
Makanan Terkenal: Ayam Golek, Nasi Ambang, Nasi Lemak Kukus dan Burger Bakar.


~ SALAM ~ 
Nota Kaki =Setahun Sebulan aje leh merase bazar ni hehehe

Top Hari Raya Shopping Spots (area KL)

As'salam hai bloggers
so how ersiapan raya korang 
mesti tgh busy nak shopping kann
hehehehe

ok sblm tu jom tkan sini for English Version jom =)
http://bit.ly/12u33EU


A) Baju

 1-Jalan TAR - sape yg xtaw kan mnipu la seluruh M'sia sngp dtg shoping raya kt cni
2-Kompleks PKNS

B) Tudung 

1- Jalan Masjd India - TOP! Wajib Pergi raya or x raya hahaha
2- SACC
3- Seksyen 7 Shah Alam - mmg best gak g cni izni pnah jalan sni mse tdo kt rmah abg izni seksyn 7. 
rambang gak la mate time tu 0_0!!

C) Kasut & Handbags!

1- Sogo - my fav PLACES!
2- Midvalley  - xpnah lg shoping raya kt cni sbb prefer pergi SOGO!! hehehe

D) Kuih-Muih dan makanan Local

1- Jalan TAR -penat shooping baju and ect2 lpas buka smbg  cari kuih raya plak
hkehkehkeh

2- PKNS Shah Alam


3. Midvalley (centre court)
    
D) Perabot, Karpet dan Langsir

1-IKEA
2-Jakel

E)  Kain buat baju raya -izni bulan 6 baju dah siap gile kann awal tmpah hahahaha

1-Gulatis
2-JAKEL

 

~ SALAM ~
 Nota Kaki =jgn lupe tekan cni
http://bit.ly/12u33EU

7 Perkataan Mulia!





Bukan hanya di bulan Ramadhan sahaje kita boleh amalkan ea
Hari lain pun buatlah x susah mane pun kan =)

Exchange link jom =)
http://bit.ly/13ngr7G
 
~ SALAM ~ 
Nota Kaki =)

Kanak-kanak VS Hidangan Buka Puasa. Kelakar betul!


As'Salam

ok video ni sangatlah COMEL!!!
mmg betol2 wat izni senyum la ari ni heheheh

meh kita exchnge link jom =)
 http://bit.ly/13dTSCz

~ SALAM ~
 Nota Kaki : Setip dugaan ade hikmah dia =)

Friday, July 26, 2013

GIVEAWAY AIDILFITRI



SYARAT-SYARAT :
FOLLOW blog Zeera
Buat entri bertajuk "GIVEAWAY AIDILFITRI"

HADIAH :

TOP REFERRAL 1x peplum
RANDOM 10x kad raya
TAMAT :
31 JULAI 2013


~ SALAM ~
 Nota Kaki =join aaa

Meriahkan Syawal by Mohd Zuhri ..

 Salam iz join secepat yg mngkin GA abg zuhri ni!!

hehehe
balik keje terus join ok
sbbnye nak charge power bank ni hehehehe

^_^

 

Hadiah hadiahnya ialah
1x Shawl by Syaza Nur  Topup rm5x2 by Nurul Amieza Suhaini 1xTudung bawal tribal dan 1xnovel keluaran alaf 21 by Lavender Lilac 1xBuku Motivasi by Nor Farhanah Topup rm5x2 by Nur Honney Robbi Tudung plainx2 by Nurul Imaniah binti Salleh Topup  rm5x3 by Siti Hajar Karim Topup rm5x1 by Mojat Cerewet Topup rm10x1 by Pentadbir Sweetmuslimahgallery 1xKeychain  1xFridge magnet vietnam by Abdul Muiez Ruslee (untuk sorang pemenang .. bermakna sorang dapat 2 hadiah keychain n fridge magnet  ni )

Join lah ga ni .. syarat super kan ? hadiah ohsem jugak kan ? join ga ni .. tarikh tamat ?? 6/8/2013 okay ..

Hadiah ga ni semua berdasarkan random !! so kira adil lah kan ? hehe :)
Harap dapat sambutan .. btw .. wajb ikut syarat dengan jujur jangan lah menipu :)

~ SALAM ~
 Nota Kaki =join ea bang!

SEGMEN Blogwalking Di Bulan Ramadhan


Selamat Menyambut Bulan Ramadhan , Semua ! Hehe . Kali ni Fie nak buat segmen simple yang bertajuk " SEGMEN Blogwalking Di Bulan Ramadhan " . Tujuan Fie buat segmen ni untuk berkenalan antara satu sama lain n untuk menambahkan follower n trafik blog korang . Segmen ni bermula pada 13 July 2013 sampai 8 Ogos 2013 11.59 malam . Fie hope sangat2 segmen ini mendapat sambutan meriah .

CARA - CARA NAK JOIN

  1. Follow blog CIK FIE
  2. Like fanpage CIK FIE
  3. Buat satu entri yang bertajuk " SEGMEN Blogwalking Di Bulan Ramadhan "
  4. Copy coding entri yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri
  5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini



~ SALAM ~
Nota Kaki =Izni Join sis!!!

Wednesday, July 24, 2013

Gaji, Bonus dan Remove virus



hai semua 
Alhmdlh kakitangan gvrnment dapat gaji Esok
Gaji Kmi plak bln ni ikot kenaikan yg stiap thn dpt tu. 
AAlhamdulillah izni pn dapat merase hehehhe
Boleh la izni merase lebh sikit

Ot pn dr Rm4.44 sen per sejam berubah ke Rm4.90 per sejam skrg ni
Sikit? Ok sbnrnya ade lg pngiraan die ok.
Dlm sebulan kalau  iz malas buat iz buat 4x je ot (2 hari mngu n 2 hari kerka)
Izni bolh la dpt Rm160.
Kalau rajin??? Haaaaa hambek kau mau la byk lg kan  hehehehe

And td berita baik 4 kakitangan ggovernment
Kami dapat Bonus Rm500 weeeeee
Alhamdulillah lega rase ye la nak raya
Nak pakai duet banyak huhhu
Pesare pn dpt tp Rm250. Ok la tuu kann heheheh

Ok lg 1 iz da BUANG perempuan yang buat 
Iz n ejan hampir berpisah dlu.
Alhamdulillah iz akhirnya buang dia dr Fb
klo Dia nk kte izni penakut eh iz x takut lngsg
Sbb iz x buat salah lngsg

LEGA gile kple lpas da buang die dr fb izni
Bebas dah Virusss dlm list fb friends 
HHihihihihi

Ak bukan pengecut mcm hang
Ak berani tp ak buang hang sebb ak xnk tmbh lg dosa kering ak
~ SALAM ~ 
Nota Kaki = harap puase kali ni lagi dapat byk rezeki buat kami :)


Saturday, July 20, 2013

short entry....♡




Hai semua.
Da lme iz x update entry kan
AAlhamdulillah iz skrg ni da pkai phone baru.
Dah xpkai phone nokia hihihi

Kje izni alhmdlh ni izni bru je baik dr dmam
Iz mmg nk sgt update entry tp mse asyik cmburu je
Huhuhuhu

Yela wlpn kje govmnt tp kje sntiase ade ok
Xde mse nk update blog
Blk kje da letih
Kadang2 kne lyn wat Oncall@Ot
Mngu ni iz x buat sbb xlrt
Bkn sbb pose tp sbb bru baik dmam denggi

InsyaAllah klo izni rajin bka lappy syg izni updatw entry ea
Hihihi hope jgn mrajuk ea blog ku syg.




~ SALAM ~
 Nota Kaki = I rindu awk ejan



Tuesday, July 2, 2013

Giveaway Ramadhan by JiwarOsak


Giveaway Ramadhan by JiwarOsak

JOM Sertai Giveaway Ramadhan yang dianjurkan oleh Jiwarosak.Com dan disponser oleh
AbgferOz | Emma Eshya | Cik Amabee | Puteri Insyirah | Atie Eryati | JR EvolusiKu | Miszz Nadea | Nor Syazwani | Amirul Syahnaz | Ieta Mat Sa’ad | Nadz Fisol | Nurmujahidah Ismail | Kak Noor Noorlia | Delima Zamrud | Nurul Syarafina | Edo Hayra | Schu Hada | Anastasia Ann | Khairul Zamri | MahaMahu | MahaGosip | Diari sedetik lebih Farisha | Ainul Asyirah Asyiqeen | Sempoi Jerk | Masni Abdul Kadir | Ahmad Siddiq Adnan

hanya 3 STEP dan anda mungkin memenangi hadiah yang menarik..
Terdapat pelbagai jenis hadiah dan cash yang boleh dimenangi.. untuk maklumat lanjut layari blog penganjur di AbgferOz

~ SALAM ~ 
Nota Kaki =TQ 4 Invited abg feroz.
p/s- ingt nk jd penaje tp xsmpat huhuhu -_-
Rngnkn blog shout box tepi lmbg UITM