♥ Usia Blog ♥

Daisypath Anniversary tickers

♥ Sahabat Izni ♥

Monday, December 16, 2013

Cincin Pihak Lelaki.. Suasa ape tu?

AsSalam

yeaah dapat update blog hahaha
lame kan xupate


ok izni malas nk cakap abt kerja
maybe next entry la ek =)


http://www.sripinang.com/wp-content/uploads/2012/11/PD0001.jpg




http://www.sripinang.com/wp-content/uploads/2012/11/PD00091.jpg

http://www.sripinang.com/wp-content/uploads/2012/11/PD0015.jpg

tadi izni google2 abt Cincin lelaki
yg izni taw cnfrm la lelaki HARAM pakai EMAS
then g kat blog  PUAN hehe  YUYU  ZULAIKHA ade sebut abt cincin SUASA
ok seriusly izni xtaw langsung benda ni maybe izni pnah dgr tp xambik kesah
huhuhuhuhu
so ape lagi kte google la bnda ni
sbb nk more details
and akhirnya izni taw gak cincin suasa tu ape
and it's still HARAM utk lelaki pakai

Apakah hukumnya bagi lelaki memakai cincin emas yang disadur dan dicampur dengan bahan lain seperti suasa? Maknanya bukan 100% emas?


Memakai cincin yang diperbuat daripada perak adalah harus bagi lelaki. Manakala bagi perempuan harus memakai cincin yang diperbuat daripada emas. Rasulullah SAW pernah memakai cincin yang diperbuat daripada perak sehingga baginda wafat. 

Baginda melarang memakai cincin emas sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh al-Tirmizi bermaksud; “Rasulullah SAW melarang daripada memakai cincin emas”.
Cincin suasa adalah campuran daripada dua unsur logam iaitu emas dan perak. Oleh kerana cincin suasa diperbuat daripada campuran emas melebihi daripada perak maka ia dihukum emas dan haram dipakai oleh kaum lelaki.

 
So dah taw cincin suasa tu ape
btw izni dapat info dari Blog akk ni =) LINK
that means kena la cari 
platinum,palladium,silver dan juga stainless steel.
 platinum?? ooh myy harga MAK DATOK!
tapi mane tahu kan rezeki kite bekerja siang malam hehehe

btw to other bloggers yg taw mane nak cari cincin lelaki tlg izni huhuhuh
yg iz taw skrg kat Bausch K, Emas Sri Pinang, F&C Jewellery

~ SALAM ~ 
Nota Kaki = C dia dah lega abt barang kemas juz izni terkontang kanting
hjuhuhuhu 
Harap Dimudahkan Semuanya utk 2 majlis yang SEDANG
sebelum majlis yang BESAR =)

#IMISSYOU #NAVY #LAUT #MR #NAI

Tuesday, December 10, 2013

JADUAL PEPERIKSAAN PERKHIDMATAN AWAM TAHUN 2014

 
AS'salam
JADUAL PEPERIKSAAN PERKHIDMATAN AWAM TAHUN 2014
 
Dah keluar!!
 
boleh tengok dekat sni ea
 
 
so spe yg nak ambk exam
yg mane nak pengesahan dalam perkhidmatan N17
boleh da rase risau gedebuk gedabak jantung tu hehehe

Daftar Exam
 
Alhamdulillah izniexam N17
dah settle
sekali ambik  aje hehe
wlpn pada mulenye
risau la jgak sbb ramai org kate n17 ssh jgak examnye
 
hehhee
now target N27
ni lagi extra risau
xtaw nak ambik ke idak
sbb tarikh exam tu bulan 8
*haa ok la tu lme lagi!!*
 
mmg le lame
tapi izni takut same dgn tarikh ..... *lets its secret*
so better settle kan dlu benda yg penting then baru buat decision
 
but at the same time dah boleh dah tgk
kompilasi kertas exam past year
and kumpul tips2 dari penjawat awam yang lain and akk2 kat jabatan ni
hehehe
 
jgn ingt dak2 sekolah aje ek ade
hehehehe
 
berdoa &tawakal
 
InsyaALLAH
 
 
~ SALAM ~
Nota Kaki 
I miss you my mr.Navy & tq always beside me when im in HIGH Temperature
^_*

Wednesday, November 27, 2013

Kaki halfmoon

Assalam.

Sy skrg gle halfmoon!!! Heheheh
Smlm pn da beli 3 helai halfmoon kat jalan tar G Shpg dgn cc jbtn and bos.

BODEK? oh sory its not my type to bodek. Lgpn goment wei bodek pn dpt ape je kann.  Tp cc izni kak aya yg nak bli halfmoon sbb dia tgk izni pkai mase nak kluar dgn bakal tu. so bos dgr dia pn ikot. Bos ke3 ky jbtn tu hehehe

Ok Tu je nk cakap sekian hehehe. Hope dimudahkan smuanya. Amin :)

Friday, November 22, 2013

Jadual Gaji and Kalender Cuti Umum and takwim Sekolah 2014

Assalam
Alhamdulillah izni dapat jgak akhirnya update blog!
hehehe
rindu!!
da lame abt 1 month ++ x update
 
Hari ni agak happy jgak la
walaupun so stress with orang kat ofis ni
yang tahu bercakap tp diri sndri yang addoooo
izni please be cool. istighfar banyak2.
 
hari ni happy sebab bnda yg izni tunggu dah keluar hehe
ape yg di tunggu?
 
 Jadual Gaji for 2014 and Kalender Cuti Umum and takwim Sekolah 2014!!!
 
thanx to him sbb awal2 da bgtaw jadual gaji da keluar hehe siap whatsApp lagi hehe
 Kalender cuti umum dalam bulan 10 da keluar
tapi cuti sekolah  xkeluar lg time 2
kalo x slap izni la!!
 
^_^
 
why menunggu jadual gaji n  kalender cuti umum and takwim?
we need this to plan carefully for our activity
=)
 
Ok for everyone ni sumber yg izni dapat for 2 benda based on topic
 
JADUAL GAJI 
 
Kalender Cuti Umum and takwim Sekolah 2014
 
 
 
~ SALAM ~
Nota Kaki =
#mr #navy #laut #Iloveyou

Monday, September 23, 2013

Jodoh Itu Rahsia Allah


"tak semestinya jodoh kita dengan orang yang dah lame kita kawan atau kita couple , mungkin jodoh kita dengan orang yang baru kita kenal"


 As'Salam
izni suke dengan ayat kt ats ni sekarang

Alhamdulillah almost 3 month air mate jadi murah
tapi sekarang ni air mate izni dibalas dengan air mate kegembiraan

biarlah ape yang jadi menjadi pengajaran buat izni
Sedeh memang sedeh tpu la kan kalo x sedeh
tq tu Mira and Sis Pae and also Maisarah


InsyaAllah esok c dia akn datang jumpe dengan family izni
agak risau jgak la kan sebenarnya
tapi benda baik kan

Next year dia akn g kursus 6 bulan kat perak
for naik pangkat
alahai cnfrm rindu xdpt jumpe dia
xdpt makan malam time oncall
-_-"

Sekarang iz harap parents iz setuju dgn rancngn ktorg ni
yela benda ni terlampau cepat bebenor huhuh

Semoga Dimudahkan semuanya
AMIN!!
 
"Kadangkala ALLAH hilangkan sekejap matahari. Kemudian Dia datangkan pula guruh dan kilat. Puas kita mencari di mana matahari? Rupanya ALLAH nak hadiahkan kita PELANGI.."
 
~ SALAM ~ 
Nota Kaki = 
 Satu Satu Aku Mahu Kamu
Dua Dua Hanya Kita Berdua
Tiga Tiga Bersama-sama Selamanya

Saturday, September 14, 2013

Budak Buzy Update...


Hai Bloggers!!

lame izni x update entry kan
sjak nak dkt raya smpai la skrg bru nak updte

Biaselah dah ade carrier
*ayatpoyo!!*
hahahahah

bulan ni izni da strt membuzykan dii dengan 
Oncall.

Gaji basic pn da naik so agak sedap la kan
shari boleh dpt RM20+
Sikit? derr Goment derr
bkn prvte.
wlpn ot dpt claim ciput tp
yg pntg faedah yg kami dpt
heeheheh

ttbe mlm ni nak conteng tu yg buka tu
tp jap aje contg sbb nye nk tdo dah
Hidung dah jadi Badut
esok keje.. ONCALL time!!
masyuk sbb weekend kan hehehe
lagipun esok xde plan next week baru ade plan
plan baikkk pnyyaa dgn akk sedare
Malam plak Layan Bola dengan Sedare.
#Bersedia menghabiskan suara#
 

#Excited nak turun Dataran Merdeka 21hb ni..# 
#Darah dan Semangat ASKAR xpenah hilang dalam diri#
#Start Mengumpul Duet utk masa hadapan#

~ SALAM ~ 
Nota Kaki = 
Ape yang Allah Rancang 
walaupun sakit pada permulaannya
pasti ade kemanisan yang akan dapat.

Please be strong N.A.I

Saturday, August 3, 2013

Mengemas, Duet Raya and Powerbank...

As'Salam hai guys!!

ari ni iz dr sahur x tdo2
maybe sbb kepale da set dr smlm 
yang ari ni will be BUSY day
before balik kampung
^_^
yeaaahhh dapat cuti lamee
dapat spend time lame2 kat kmpg hehehe
izni cuti 5 hari!!

padahal baru aje lepas 1 week iz MC
sebab Denggi
-_-!

Baju baru abis packing
abis packing baju sidai baju 
then basuh kandang2 meow
4 Besar 2 Kecik
adeii da la lupe nak makan MultiVitamin ari ni
hope still CERGAS smpai ke buka huhuhuuh

Iz akn balik kampung petang ni
yela da dpt cuti kan so ape agy Cabut awal2
xkose la nak hadap jammed kaw2 
ni blk ptg ni cnfrm jammed gak ni
aje mnipu le kalo x jammed mnghala ke selatan tu huhhu

Lpeas ni nak kena kemas sikit2
barang yg perlu nak bawa blk kmpg 
kpale iz da listkan aktiviti2 yg akan iz buat mse kat kmpg
ngeeeee

And esok and luse izni rse adalah hari main air sedunia!!
and main tanah, main daun kering and main bakor2
hehehe

tulat cnfrm da busy nk pergi besor muor
tu pn makan HALF DAY!
sbb akn rambang mate nk plih ikan ape
bawang jenis camne
cili kering cnfrm la yang PODEH!
hehehe



Semalam Bos izni tnye awak cuti isnin ni kan
pastu dia ucap selamt hari raya semua bagai
then tetbe dia ulur 1 sampul 
feewwiiittt dapat DUET RAYA!!
hehehe spe kate d akeje xleh dpt duet raya hahaha
sbb izni sorang yg bujang kan dlm unit tu
pt smbilan laki xdpt pn huhuhu
so dia pndg aje laa
aje nk wat cmne eden totap kt ofis tu


Photo: Dapat duit raya!!! This is My 1st duet raya. Hehehe tq bos #dapatduetraya # alhamdulillah #rezeki
#Alhamdulillah hehehe


btw disbabkan izni suke snap pic +main game
izni terpakse beli POWERBANK
yela ssh ooo tgh jalan batery OUT OF SERVICE

penah mse cuti nuzul quran baru2 ni
jalan jammed plus batteri tngal 20%
mse nak tunggu berbuka nk check in kt kedai makan
batteri abis
adeiii
-_-
hilang pedoman la kejap kann
xleh nk snap pic bagai
ehehehhe

Photo: My new powerbank.. xnew sgtla sbb ari slase kot tkar bnda nk.Pwerbank yg aritu xleh pkai so the owner tukar dgn yg ni. Heheh so mse blk kmpg t lega skitt #throwback #powerbank
 #Mydearpowerbank... still dont have name to my syg ni heheheh


ok la guys nak pk camne nak smpan brg2 yg ade
almaklumla raya bsy bawa kueh laa.. 
ayam n udang ktorg beli kt cni agy la kann
so terpkse pk acner nk save kan beg
xnk abwa byk2 malas denn



~ SALAM ~ 

Nota Kaki =Muor WAIT FOR ME!!

Wednesday, July 31, 2013

Ramadhan Give Away



 
 
 


TEMPOH
Dari 25/7/2013 sampai 31/7/2013. Winner will be announced on 1/8/2013


~ SALAM ~ 
Nota Kaki =Iz Join sis!

Tuesday, July 30, 2013

PROTON SAGA SV MEMENUHI KEHENDAK KU!!


1. MAMPU DIBELI DENGAN HARGA YANG TAK CEKIK DARAH

Proton Saga SV memang kereta dengan harga yang paling mampu milik berbanding mana-mana kereta lain di pasaran! Lebih ramai lagi rakyat Malaysia (macam anda) yang boleh ada kereta mereka sendiri.
  • Hanya RM33,438 OTR
  • Atau, RM250/sebulan*
  • Atau, RM8 sehari!*

2. KOS SELENGGARA BERPATUTAN PULAK TU!

Proton Saga SV ada teknologi CVT. Sebab tu, penggunaan bahan api adalah lebih efisien = KOS RENDAH!
Jom lihat harga penuh & senarai spesifikasi

3. CIRI-CIRI TIP TOP & KESELAMATAN PUN KELAS PERTAMA

Lengkap dengan fungsi kelas pertama macam Beg Udara Berkembar, sistem masuk tanpa kunci (Keyless Entry Remote) dan banyak lagi! Serius puas hati.



~ SALAM ~ 
Nota Kaki =please tkan link ni!!

http://sbm.protonsagasv.com/share/my/2960/3751072

Balik Kampung!!!!!





As'SALAM BILE SEMANGAT NAK BALIK KAMPUNG DA DEKAT
SO NI LA JADINYA

find lagu2 BOS.
penyokong JDT ktekan
cnfrm la thu B.O.S tu ape
bukan sekadar tgk bola sebab suke player
adeii cam la player tu tahu kta suke kat dia kann
hahahahah ^_^


 btw iz blk kmpg sabtu ni. 
fewiittt cpt kann
hehehe. izni cuti 5 hari kali ni
mmg gile ar thn lepas rase blk jap aje bape ari sblm rye bru blk
tp kali ni haaa hambek ko!!

mmg da plan baik pnye nak buat ape spnjg ad kt kmpg before raya hehehe
nantikan la ea
kalo line cantik!!! iz update ek hehehehe
^_^


Wlaupun muke den sebiji cam cousin2 den dkt penang
tp hati den still at JOHOR

KALAU TAK MAMPU BERSORAK KETIKA KALAH,
JANGAN BERSORAK KETIKA MENANG!






~ SALAM ~ 
Nota Kaki = SEROM WAIT FOR ME THIS SATURDAY!!
Baju Raye izni kali ni MERAH!!!

Hidup Mati Johor




Luaskan Kuasamu
Oh Johorku
Hancurkan Semua Musuhmu Pahlawanku
Setia Bersamamu Johor
Merah Biru
Hidup Mati Johor
La la la la la la la la la la la la la la la la la la

Hidup Mati Johor

Lirik : BOS
 





~ SALAM ~
 Nota Kaki =Jangan Lupe tkan cni jgak ea =)
http://bit.ly/13vnr2l

Sunday, July 28, 2013

Duit Raya for You & Your Friend



As a member of 8Share, I have the chance to send RM5 Duit Raya to my friends and I chose to give it to you. I've been using 8Share to get some pocket money for sharing new things on Facebook & Twitter.


 
~ SALAM ~
 Nota Kaki =http://bit.ly/12mbH8C

Cinta RM 0.20SEN



 
First Testimonial of Razali 
'Siapa sangka dgn 20sen setiap eraning dia leh beli segalnya
woww that so INTERESTING!!

Ni orang kate
Kalau nak seribau Daya
xnak seribu dalih

so btw Congrats to bro Razali n wife!
^_^

jom klik mane taw rezeki nak kawen 
hahahahha
^_^
http://bit.ly/12meI8O
 
 

~ SALAM ~ 
Nota Kaki =

DI Sebalik KURMA


 
Kurma dikatakan tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan yang mana sebahagian daripadanya sudah terbukti secara saintifik.

7 Sebab Anda Patut Makan Kurma

1. Membuat Anda Bertenaga

Paling cepat diproses dan diserap, sekali gus memberikan tenaga segera.

Kandungan gula ringkasnya (monosaccharide) yang sangat tinggi malah lebih tinggi dari pisang, kurma berupaya memberikan “tenaga segera” yang akan diserap oleh tubuh serta-merta. Berbeza dengan kebanyakan buah-buahan lain yang mengadungi sukrosa (disaccharide). Disaccharide seperti sukrosa harus dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi monosaccharide lalu diserap tubuh sebagai tenaga.

Makan kurma ketika berbuka puasa amat bagus kerana pada waktu ini, kita perlukan tenaga segera, dan bukannya tenaga yang “lambat untuk dicerna” seperti yang terkandung dalam kebanyakkan makanan berlemak dan bergoreng yang lain.

2.  Kaya dengan serat dan potassium




Kurma dimakan tanpa perlu membuang kulitnya dan pada kulitnya itulah terkandung serat. Kurma adalah antara buah-buahan yang amat kaya dengan serat, serat larut mahupun tak larut. Kita sering menganggap buah-buahan seperti pisang itu mengandungi serat yang tinggi, tetapi tahukah anda, dalam 100g Kurma terdapat 8g serat sedangkan dalam 100g Pisang hanya terdapat 2.6g serat sahaja? Tinggi serat amat baik untuk sistem pelawasan.

Selain itu, kurma kaya dengan Potassium dan beberapa zat galian yang lain. Potassium adalah elektrolit yang akan menyeimbangkan kembali kandungan air dalam tubuh badan apabila kita kehilangannya, terutama sepanjang tempoh berpuasa. Tidak perlu membeli 100 Plus sekiranya khuatir akan kekurangan elektrolit ketika berbuka, memadai dengan beberapa biji kurma dan air suam. Potassium juga membantu dalam pembinaan otot termasuk otot jantung dan mampu memelihara sistem saraf.

3.  Penguat memori



Ramai yang berfikiran hanya kismis yang baik untuk menguatkan daya ingatan, namun hakikatnya kurma juga tidak kurang hebatnya. Kurma amat sesuai untuk kanak-kanak yang sedang membesar.

4. Baik untuk wanita mengandung/bersalin



Buah kurma amat baik untuk wanita mengandung dan akan memudahkan wanita untuk melahirkan anak dan akan mengurangkan pengaliran darah semasa proses kelahiran. Malah anak yang dilahirkan kelak dipercayai akan mempunyai sifat-sifat yang baik, penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya.

5. Penawar Racun
Diriwayat oleh Aishah RA, “Jika sesiapa yang selalu makan kurma akan dihindari daripada terkena racun yang dimakan.”

6. Merawat penyakit



Dalam perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus seperti serbuk teh. Ia direndam dan diminum bagi menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.

7. Mengubati gangguan usus dan sembelit
Ketidakserasian dengan gluten menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna. Kurma mencegah ini dari berlaku.



 

~ SALAM ~ 
Nota Kaki = Izni suka dgn kurma SALADIN! and plik bila mmbr yg x suke mkn kurma -_-

meh tkan cni meh =)
http://bit.ly/13nmgCd

What can you do while waiting for Iftar?


What do you actually do while waiting for Iftar? Read? Watch tv?
Here are some of the ideas on how to keep busy and distracted in the hours before Iftar:

1. Buy all necessities for Iftar and Suhoor
Avoid the last-minute rush of getting ingredients for meals.


2. Power nap
Readjust your body clock with a power nap so you can be fresh for Iftar and have energy the next morning to wake up for Suhoor.


3. Spend more quality time with your children
Help them with their homework, tell them stories and explain the benefits of Ramadan to them.

Photo credit : Windi's Diary

4. Organize
Work on organizing your personal space, your clothes or books collections.


5. Prepare for Iftar
Try as early as possible so that everything is at hand when breaking the fast, leaving you with enough time to pray.



6. Prepare the next morning’s Suhoor
This can be done while you are waiting for Iftar and store it in a cool, dry place.



7. Pit your dates
If you soak dates in milk or water and eat them for Iftar, pit the dates in the early afternoon so they are soft.


8. Strengthen bond with others
If you are having Iftar at the mosque, get there early to meet with friends and community members, as this is a great opportunity to share your thoughts on Ramadan and its values with others.



9. Make a doa
While waiting for Iftar, make a doa (supplication) for Allah to give you and your family the sincerity, strength, motivation and wisdom to make the most of Ramadan.

10. Enhance the community spirit
Cook a little more of your special Ramadan dishes and send your neighbours Iftar snacks to enhance the community spirit. Let your children feel the happiness of Ramadan by including them in the preparation and delivery of dishes that you send over to friends and neighbours.

11. Make handmade crafts
If you are good at crafts, make special handmade Eid cards or decorations for friends and family.


12. Make plans for Aidil Fitri
Use the time before Iftar to plan interesting things to do with your neighbours, friends and relatives for the Eid Al Fitr celebrations.

13. Earn extra pocket money
Earn some extra pocket money by sharing Specials on 8Share



~ SALAM ~ 
Nota Kaki =http://bit.ly/13nlS6K

Top 10 Bazar Ramadhan di Lembah Klang

Minx Klik cni - http://bit.ly/13nkIIn



Bazar Ramadhan merupakan fenomena masa bulan puasa. Pada masa ini, semua warga Malaysia berpusu-pusu ke bazaar di waktu petang untuk membeli makanan. Untuk umat Islam memang untuk berbuka puasa, untuk orang Malaysia yang beragama lain pula untuk menjamu selera yang berbagai-bagai ini.
Mari kita melawati panduan top 10 ini untuk berbuka di bazaar-bazaar pada bulan yang akan datang.
1. Stadium Shah Alam

Kelebihan: Terbesar di Selangor.
Makanan Terkenal: Papa John Kambing, Ayam Golek, Nasi Khabsa, Jus Mango "Oshin", Kebab Cucuk dan Kambing Golek.

2. SS18
 Kelebihan: Mula 3 petang, boleh beli awal untuk mengelakkan kesesakan jalan raya dan masalah tempat letak kereta.
Makanan Terkenal: Ayam Golek dan Kambing Golek Grill
 
3. Jalan Tar

 Kelebihan: Di tengah-tengah KL. Air murah harganya.
Makanan Terkenal: Cendol dan Air Mata Kuching (RM2 sahaja)

4. Kampung Baru

Kelebihan: Bubur Lambuk percuma di masjid. Terdapat kira-kira 150 gerai.
Makanan Terkenal: Bubur Lambuk, Roti John, Putu Bamboo dan Air Tebu.

 5. Taman Melawati

Kelebihan: Peluang untuk berjumpa dengan artis tempatan yang suka membuka gerai di sini.
Makanan Terkenal: Ikan Bakar, Roti Boom, Dim Sum, Air Kelapa dah Kuih-Muih.

6. Pantai Dalam

Kelebihan: Dekat stesen LRT "University".
Makanan Terkenal: Roti Jala, Kuih Cara, Ayam Percik dan Air Keladi.

7. Kelana Jaya
Kelebihan: Terletak di seberang Mini Market Giant di Jalan SS6/1, Kelana Jaya.

Makanan Terkenal: Nasi Kukus, Air Kelapa dan Tebu tanpa tambahan, Nasi Goreng dan Sotong Bakar.

8. TTDI

Kelebihan: Perniagaan bermula awal untuk menarik pelanggan dari semua kaum dan agama. Bagi yang tidak berpuasa boleh dapatkan makanan tengah hari dan minum petang di sini. Sesuai untuk penghuni di Damansara dan Bandar Utama sebab bazaar ini terletak di Jalan Tun Mohd Fuad 3.
Makanan Terkenal: Tepung Pelita, Nasi Tomato dengan Ayam Masak Merah dan Popiah.

9. Bangsar

Kelebihan: Di depan Masjid Bangsar dan Food Court.
Makanan Terkenal: Ikan Bakar Portugis, Raja Murtabak, Rojak, Nasi Dagang, Nasi Kerabu, Ayam Percik, Rojala.

10. Bandar Baru Bangi

Kelebihan: Jauh daripada bandar KL di Seksyen 16 Bandar Baru Bangi.
Makanan Terkenal: Ayam Golek, Nasi Ambang, Nasi Lemak Kukus dan Burger Bakar.


~ SALAM ~ 
Nota Kaki =Setahun Sebulan aje leh merase bazar ni hehehe
Rngnkn blog shout box tepi lmbg UITM